Spor


Schweiss er oprindeligt et tysk jagtudtryk for blod - egentlig blodsved. Schweissarbejdet startedes i Tyskland og derfra kommer de fleste af de fagudtryk, som anvendes i dag. Schweissarbejdet er at opspore anskudt vildt, så det hurtigst muligt kan blive humant aflivet.

Ved schweisstræning udlægger man kunstige spor med blod fra klovbærende vildt. For enden af sporet sluttes med et stykke skind eller lignende fra råvildt. Efter nogen træning på forholdsvis lette og korte spor, øges sværhedsgraden i takt med hundens formåen. Kun fantasien sætter grænser for udlægningen af de kunstige spor, men selvfølgelig prøver man at efterligne det realistiske schweissspor.

Her har vi noget, som hunden ofte bare kan, helt på egen hånd. Når man først er nået til den erkendelse, fascineres man af hundens evner, og af den ydmyge rolle man selv tildeles i forløbet. Schweisstræning handler primært om, at stole på sin hund og understøtte dens arbejde. Det hele afhænger af, hvorvidt vi formår at tilpasse vores adfærd, så hunden kan få råderum til at yde sit bedste inden for et felt, hvor den er født ekspert.

Vi træner spor i Nørre Nebel Skov - arealet er udlånt af Naturstyrelsen.

En typisk sportræning:

Vi mødes kl. 0900 - så får hundene lov til at hilse på hinanden - vi har altid vores hunde i snor.

Når mennesker og hunde har fået hilst og snakket af, kommer hundene i bilerne og vi går i gang med at fordele skovens områder - vi snakker også om, hvad hver enkelt skal arbejde med, hvordan gik det sidst osv. Nogle vil helst dryppe schweiss andre vil helst gå med færtsko. Når vi går til skovs har alle schweiss og løb med.

Er der nye med går Marianne altid med og hjælper med at lægge spor. Hvordan "husker" man sit spor, hvordan lægger man "naturmarkeringer" - hvad lægger vi mærke til i skoven. Hvor meget schweiss skal der dryppes - hvad betyder et knæk, et sårleje m.m.

Når alle spor er lagt mødes vi og drikker lidt kaffe, spiser en mellemmad - nogle træner vandapportering i den lille sø og andre bare snakker og hygger sig.

Et godt spor skal ofte ligge i 2-3 timer, gerne længere.

Når vi er klar går vi sammen med hunden ud på sporet. Marianne går altid med og ofte er der en eller to af de andre deltagere, der også gerne vil med. Man lærer meget af at se, hvordan en anden hundefører og hund går et spor. Det er en fast regel, at det er hundeføreren der bestemmer om man må gå med eller ej.

Det er altid en stor fornøjelse at se sin hund arbejde! Det kræver erfaring og nogle spor før man begynder at kunne læse sin hund.

Hvornår er den på sporet, hvornår hygger den sig - der er altid rigtig mange dejlige dufte i skovbunden og hvilket et skal man følge!

Pris:

For medlemmer af DTK:  5 gange = kr. 375,00
Ved enkelt tilmelding:  kr. 100,00

For ikke medlemmer af DTK: 5 gange = kr. 500,00
Ved enkelt tilmelding: kr. 125,00.Hvalpelisten.dk

Hvalpelisten.dk er den del af Dansk Terrier Klub

Her får du let adgang til aktuelle hvalpekuld samt nogle af Danmarks dygtigste og mest engagerede opdrættere.